GPT? Generování obsahu mu jde … nevěřte mu ani slovo

Testuju. Asi jako všichni teď. Po klasických seznamovacích dotazech, na které se ptají všichni – jak se má, jak vlastně funguje, jestli je kluk nebo holka a kdy nastane konec světa – na které jsem obdržela nikterak překvapivé odpovědi, jsem si chtěla popovídat o kultuře.

Když jsem se zeptala, které čtyři knihy českých autorů by mi doporučil jako absolutně nejlepší, nezaváhal: Babička boženy Němcové, Válka s mloky Karla Čapka, Žert Milana Kundery a … Hrdý Budžes od Aloise Jiráska. Ehm, cože???

Když jsem nesměle nadhodila, že Budžese napsala Irena Dousková, omluvil se. Nicméně po dotazu na děj mi odprezentoval příběh F.L.Věka, který se v jeho podání jmenoval Budžes. Znovu jsem ho upozornila, že říká nesmysly, protože kniha je příběhem dívky Helenky a odehrává se za socialismu, nikoli v době národního obrození. Znovu se omlouval a potvrdil, že ano, kniha je o životě Helenky Součkové-Budžesové. Tak určitěěěě … řekly by moje děti.

o o O o o

(Kurzívou moje dodatečné komentáře.)

Já: Co mi můžeš říct o Bohuslavu Leopoldovi?

GPT: Bohuslav Leopold byl český hudební skladatel a dirigent (asi jediná pravdivá informace, která mi byla poskytnuta), který žil v letech 1886 až 1951. (Nikoli, narodil se 1888 a zemřel 1956.) Byl členem tzv. „generace 20. století“, skupiny českých skladatelů, kteří se ve 20. letech 20. století začali oprošťovat od romantických tradic a snažili se vytvořit nový moderní hudební styl (žádná taková skupina neexistovala – minimálně ne nijak formálně).

Leopold se věnoval převážně symfonické a komorní hudbě, ale zkomponoval také několik oper a baletů (ne, nezkomponoval). Jeho styl byl ovlivněn dobovými trendy v evropské hudbě, včetně expresionismu a impresionismu. Jeho skladby jsou charakteristické svou emocionální intenzitou a bohatým harmonickým průběhem (když myslíš …).

Kromě kompozice se Leopold věnoval také dirigování a byl dlouholetým šéfdirigentem Národního divadla v Praze (ne, nebyl). Byl uznávaným hudebním pedagogem a jeho žáky byli například skladatelé Alois Hába a Jan Rychlík (ne, nikdy je neučil).

Já: Je slavný i dnes?

GPT: Bohuslav Leopold byl významným skladatelem, ale jeho dílo není tolik známé jako díla jiných skladatelů, jako například Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany. Jeho skladby jsou však stále hrány a jsou oceněny pro svou originálnost a kvalitu. (To bych možná s přivřenýma očima taky uznala. Ale v Čechách ho nezná nikdo. Spíš v Německu a Rakousku.)

Já: Kdo byli jeho rodiče?

GPT:Bohuslav Leopold se narodil 14. srpna 1882 (ani napodruhý to není správně) v Praze (ne, na Vysočině) jako syn hudebního skladatele a sbormistra Bohuslava Leopolda staršího (ani smykem, Bohusav Leopold starší byl hostinský) a jeho manželky Julie (Františky), rozené Brzobohaté (ale prdlajs). Oba rodiče byli hudebně nadaní a otec mu poskytl vynikající hudební vzdělání (ne, prostě ne).

Já: Měl Bohuslav nějaké sourozence?

GPT: Bohuslav Leopold neměl žádné vlastní potomky. Nicméně v roce 1927 adoptoval s manželkou Marií dívku jménem Jiřina, která byla dcerou Mariiny sestry. Jiřina se později stala rovněž hudebnicí a podporovala umělecké dílo svého adoptivního otce.

Já: Já jsem se ptala na sourozence, ne na potomky. (K těm se ještě dostanem.)

GPT: Omlouvám se za můj omyl. Bohuslav Leopold měl jednu sestru, jejíž jméno bylo Marie. Bohužel o ní nevím více informací. (Měl několik nevlastních sourozenců. Ani jedna z jeho sester se však nejmenovala Marie.)

Já: Mél děti? (Vím, že neměl a že už jsem tu odpověď vlastně jednou dostala, ale po předchozích odpovědích jsem stejně zvědavá, co z toho vyleze. Právem.)

GPT: Bohuslav Leopold měl dvě děti – syna Jiřího a dceru Alenu.

Já: Vážně? Co se s nimi stalo?

GPT: Bohužel nevím, co se stalo se synem Jiřím, ale jeho dcera Alena se stala významnou hudební skladatelkou a pedagožkou. Zemřela v roce 1983 ve věku 63 let. (Nemám nejmenší tušení o jaké paní Aleně mluví.)

Já: Aha. Předtím jsi psal, že neměl vlastní potomky a teď zas, že měl děti dvě. Jak tomu mám rozumět?

GPT: To byl můj omyl, omlouvám se za něj. Bohuslav Leopold sice neměl vlastní děti, ale adoptoval dvě dívky, které vychovával spolu se svou manželkou Věnceslavou. Jejich jména byla Blanka a Miloslava.

Já: Předtím jsi psal, ze adoptoval Jiřinu.

GPT: Omlouvám se, můj předchozí výrok nebyl přesný. Bohuslav Leopold skutečně adoptoval dceru Jiřinu, ale měl i vlastní biologickou dceru Jarmilu.

Já: Ty to nějak motáš.

GPT: Omlouvám se, že to bylo matoucí. Je to moje chyba a snažím se být co nejjasnější. Tak tedy k Bohuslavu Martinů. (???) Měl sice adoptovanou dceru, ale vlastních biologických potomků neměl. Doufám, že je to nyní jasné.

Já: Ty si pleteš Bohuslava Leopolda a Bohuslava Martinů. To jsou dvě různé osoby.

GPT: Máte pravdu, omlouvám se za zmatek. Bohuslav Leopold byl bezdětný a neměl žádné sourozence. Moje předchozí odpověď se vztahovala na skladatele Bohuslava Martinů. Ještě jednou se omlouvám za způsobenou nejasnost.

Já: A jak se jmenovala manželka Bohuslava Leopolda? (O tři odstavce výš se mi pokoušel namluvit, že Věnceslava, ale nevěřte mu, jmenovala se Vlasta.)

GPT: Bohuslav Leopold se oženil s Marií Holečkovou.

Já: Marií, ne Věnceslavou? Jsem zmatená.

GPT: Omlouvám se za zmatek. Bohuslav Leopold měl dceru jménem Jiřina, kterou adoptoval spolu se svou manželkou Marií. Na začátku našeho rozhovoru jsem se omylem zmínil o skladateli Bohuslavu Martinů, který neměl vlastní děti, ale měl adoptovaného syna a také se podílel na výchově svého neteře. Mýlil jsem se tedy ohledně toho, o kterého skladatele jde. (Pokud se mi podařilo dohledat, Bohuslav Martinů měl dva sourozence, žádné děti a jeho manželka se jmenovala Charlotta.)

Já: Fakt měl Leopold manželku Marii a dceru Jiřinu?

GPT: Manželka Bohuslava Leopolda se jmenovala Věnceslava a měl s ní dvě děti s názvem Zdeněk a Miloslav. Doufám, že je to nyní jasnější.

Já: Naprosto.

GPT: Jsem rád, že jsem vám mohl pomoci. Rád vám pomohu i s jakýmkoli dalším dotazem, tak se nebojte zeptat.

o o O o o

Myslím, že aktuální panika kolem GPT je zcela oprávněná. Ovšem nikoli proto, že by nás to přechytračilo (ostatní formy AI ponechávám stranou, protože o nich zas tak moc nevím). Ta věc je v zásadě jen komplikovaný statistický model (statistiku jsem studovala a dokážu si pod tímhle pojmem představit trochu víc než jen „něco hodně složitýho“), nic víc. Alespoň zatím. Co do něj nasypete, to přežvejká a vyplivne.

Problém podle mě spočívá úplně jinde. Totiž v člověku. Pokud si totiž s touhle srandou povídáte nektriticky a věříte jí každý slovo, dokáže vám zcela věrohodně nakukat úplně cokoli. Propojte chatbota se sběrem dat třeba ze sociálních sítí, kartičky v supermarketu nebo, co já vím, sportovního trackeru, a můžete každýmu uživateli vyrobit jeho nejlepšího kámoše přímo na míru. A lidi jsou schopní uvěřit úplně čemukoli, když to zapadá do jejich vidění světa. Zvlášť, když jim to říká někdo (nebo spíš něco), komu věří.

Že by manuál k ovládnutí rodu homo? Nemáte zač.

Příspěvek byl publikován v rubrice Co mne zaujalo ..., Když dělám chytrou, Kulturní vpisky, Z internetu. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 reakce na GPT? Generování obsahu mu jde … nevěřte mu ani slovo

  1. Sedmi napsal:

    Předpokládám, že to bylo v češtině a verze 3.5? Protože pokud bys totéž zkusila v angličtině, na anglickou/americkou osobnost a ve verzi 4, dostala bys úplně jiné výsledky, i pokud bys změnila jen jedno z toho. Je to proto, že soubor dat v češtině a o českých reáliích je několikanásobně menší a odpovědi tak generuje na základě klusterů souvisejících nejčastějších slov chybně. Dost se tím teď zabývám, pracovně 🙂

  2. Baryn napsal:

    Já myslím, že přesně tohle je na AI super – že se učí a že to vidíš, že se učí. Ale samozřejmě to ještě mnohem více rozšiřuje problém nevzdělaných nekritických lidí, kteří jenom tupě konzumují cokoliv, co jim intrenet předhodí. Nebo asi ne tupě, u mnohých je to podle mě vědpmé rozhodnutí – tohle mi zapadá do osobní propagandy, tak to budu citovat. Už se jen těším, až se vyrují citace chatbotů 😀

Budu moc ráda, za veškeré Vaše náměty a připomínky