Dětské aktivity: NÁCVIK STŘÍHÁNÍ A STŘÍHACÍ PROUŽKY S AUTY

Na kurzu Výroby montessori pomůcek se Matyáš naučil za pomoci lektorky Káti stříhat. Nejdřív jsem byla trošku nesvá z toho, že drží v ruce nůžky. Zvlášť, když jeho první pokusy byly poněkud nemotorné a o to zuřivější. Stačily ale vpodstatě dvě lekce k tomu, aby pochopil, o co kráčí. A moc se mu to zalíbilo.

Momentálně se u nás tedy stříhá o stošest. Nejprve to bylo jen tak do listu papíru. Nastříhnul si okraj a zbytek dotrhnul. Jen jsme si vysvětlovali, jak vůbec nůžky držet (docela hodně bojoval s tím, aby nestříhal s rukou převrácenou malíkovou hranou nahoru, takže jsem mu ručičku dost často převracela).

Obyčejný papír ale na moc dlouho nezabavil. Zkusila jsem tedy stříhací proužky z montessoridoma.cz, které uveřejňovala napřed Mili a pak Andrea. Jenže úspěch se moc nekonal. Zaprvé to šmikal hlava nehlava (hotový masakr) a zadruhé ho to po jednom proužku přestalo bavit.

Takže mi nezbývalo nic jiného, než to chtě nechtě vzít znovu přes auta. Vytvořila jsem mu automobilistické stříhací proužky.

Ke stažení zde: Strihaci prouzky auta.

A ejhle, ono to (překvapivě 😉 ) fungovalo. Rozstříhal obě A4 na jeden zátah a víc než 2/3 aut přežily bez úhony.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Navíc jsem pak přišla na to, že je lepší mu pásky nastříhat svisle (tj. aby na jednom pásku měl několik různých aut a ne všechna stejná). Pokud totiž měl 8 traktorů, ustřihl 4 správně a jelikož mu to stačilo, začal to zase mastit halabala. Když bylo ale každé auto jiné, nechtěl přijít ani o jedno a víc se soustředil.

Nastříhaná autíčka následně lepil na nakreslenou mapu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERATakže jsme kromě stříhání procvičili i lepení. Věřte, nevěřte, zábava na hodinu. Sice občas s mou asistencí, ale velmi mě překvapilo, jak dlouho u toho vydržel. Rozhodně to není běžné.

Moc pěkné stříhací šablonky pro trošku starší děti jsem také objevila tady.

Další možností, jak stříhání procvičit, je stříhat modelínu. Používáme na ni dětské plastové „bezpečné“ nůžky. Bezpečné skutečně jsou, nedá se s nimi ustříhnout vůbec nic. Tedy kromě té modelíny. Jelikož hmota má trochu jinou konzistenci než papír, je to celkem vhodné zpestření.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Poslední, co momentálně Matyášek hrozně rád stříhá, jsou brčka. Je to zase něco jiného a mají velkou výhodu, že narozdíl od papíru a většinou i modelíny drží pevný tvar a nikam neuhýbají. Takže se dítě může plně soustředit na pohyb nůžek. Navíc mu přijde strašně vtipné, že kousky brček při odstřižení létají po celém pokoji (mě už to tedy tolik nepobavilo).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

I rozstříhaná brčka se dají následně využít – k navlékání na chlupatý drátek. Také se do polystyrénu dají napíchat parátka nebo špejle a dítě navléká kousky brček na ně. Je to trochu jiný pohyb než u navlékání na drátek.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pokud chcete začít s prckem stříhat, dbejte na bezpečnost. Pořiďte dětské nůžky s měkkou gumovou rukojetí (neklouže a dobře drží) a kulatými špičkami. Určitě nenechávejte dítě stříhat bez dozoru i když už nůžkami vládne celkem zdatně. Matyášek sice už stříhá relativně šikovně, ale občas má hovězí nápady a je schopný buď s nůžkami v ruce začít běhat po bytě nebo rozstříhat první věc, která mu přijde pod ruku.

Hezké šmikání ;).

Příspěvek byl publikován v rubrice Dětské čmáranice, Homemade, Jak je zabavit, Ke stažení, Matyášek. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 reakcí na Dětské aktivity: NÁCVIK STŘÍHÁNÍ A STŘÍHACÍ PROUŽKY S AUTY

  1. vimneok napsal:

    díky, to s brčky je super nápad, budeme vyrábět náhrdelníky 😀

  2. Silvie napsal:

    Díky. Auta zkusíme. Zatím jsme zkoušeli jen modelínu, protože těma nůžkama opravdu nic jiného ustřihnout nejde ;-).

  3. Pingback: 17.-24.2.2014 | Alinčin blok

  4. Pingback: 1.9.-24.10.2014 | Alinčin blok

  5. Lenka Quintero napsal:

    právě jsem „vytvořila“ stříhací proužky s motivy mašinky Tomáše a Auta. Ráda je poskytnu ke stažení na vašem blogu. Děkuji za inspiraci, mám doma teké autíčkového maniaka 🙂

  6. Pingback: V únoru … | Alinčin blok

  7. Veronika napsal:

    Děkuji za skvělý článek. Autíčkové proužky i ta mapa na lepení je senzační nápad.

  8. Gabriela napsal:

    Super nápady! Díky moc za inspiraci!

Budu moc ráda, za veškeré Vaše náměty a připomínky